Peștera Ponicova

401400_217204425036023_1603750503_n

 

 

Peștera Ponicova este săpata în versatul stâng al Dunării,in Cazanele Mari,fiind parțial inundată după crearea barajului.Aici se poate ajunge cu șalupa,parcurgând 500 de m pe sub peretele Ciucarului Mare până la gura peșterii. O altă intrare in peșteră se poate face pe pârâul Ponicova,care s-a adâncit în calcare ,a format un pod natural ,apoi străbate peștera formând un sistem de galerii etajate si se varsă subacvatic în Dunăre.

Este cunoscută și sub denumirea de Peștera de la Gura Apei sau Peștera Liliecilor,datorită coloniilor de lilieci care trăiesc în Galeria Liliecilor.Peștera are mai multe galerii,dinspre cheile Ponicovei(de pe uscat)se intră în Galeria Ogașului Ponicova,sau pe o potecuță îngustă in Galeria Liliecilor.Aceasta este o sală lungă de peste 100 m, lată de 60 m si înaltă de peste 30 m,care are pe podea blocuri de prăbușire,gropi,concrețiuni si movile de guano provenit de la liliecii relativ mari.

Din Galeria Ogașului Ponicova se desprind două ramificații:una ce duce spre Galeria Concrețiunilor,partea cea mai frumoasă a peșterii,cu anemolite si Sala Coloanelor,iar cealaltă duce la Galeria Scării si Galeria cu Argilă.

Condițiile de vizitare sunt precare,peștera nefiind amenajată pentru turism,ea fiind declarată rezervație speologică datorită unor resturi de fosile de Ursus spelaeus,un fragment de ceramică foarte veche si a unor specii endemice.Vizitarea se recomandă să se facă in grupuri conduse de un ghid,având lămpi,echipament adecvat,deoarece vizitarea intregii peșteri dureaza 2-3 ore.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>